Zelfbeeld & zelfvertrouwen (Over wat zelfvertrouwen écht is, niet wat het lijkt te zijn)

Ik ben niet slim genoeg. Ik ben te dun. Ik ben niet sportief genoeg. Ik ben raar. Ik kan nooit eens gewoon normaal doen. Niemand vind mij leuk. Ik ben te dik. Mijn huid is lelijk. Ik ben een nietsnut. Ik krijg niets voor elkaar. Ik moet goede cijfers halen, anders doe ik er niet toe.

De tienerjaren en de adolescentie(18-22jr) kenmerkt zich door vele veranderingen in het denken, in het zelfbeelden de zelf-perceptie. Hierin is de sociale norm het belangrijkste uitgangspunt! Het tienerbrein is er op gemaakt en geijkt er vanaf nu ‘bij te willen horen” .Toch doet dat iets met het zelfbeeld (Hoe zie ik mijzelf? ) en het zelfvertrouwen ( Hoe erg vertrouw ik erop dat ik X goed kan laten verlopen?) van een jongere. Bovenstaande overtuigingen zijn helaas geen uitzondering in een opgroeiend hoofd…

Toch is het belangrijk dat jongeren snel leren dat deze gedachten enerzijds onvermijdelijk zijn, maar wel‘om te denken’ zijn, je kunt er iets leren ‘naast zetten’, zodat je negatieve gedachten over jezelf niet de overhand krijgen….

Even een paar cijfertjes...

Figuur 1. Eenzaamheid onder 2e en 4eklassers van de middelbare school (13 t/m 16 jr) in regio Zuid-Limburg 

Figuur 2. Eenzaamheid onder jongvolwassenen van 18-25 jaar-Nederland

Maar liefst 16 % van de jongeren geeft aan geen zelfvertrouwen te hebben. En de helft twijfelt eraan. Slechts 38% geeft aan wel veel zelfvertrouwen te hebben. Ook vinden veel jongeren het slechts ‘een beetje waar’ (+- 40%) dat zij fouten mogen maken, voor zichzelf of in de ogen van anderen… Dit kan beter. Want met zelfvertrouwen is de helft van de actie al bereikt! Als psychologen weten wij dat tegen jezelf zeggen : “Ik kan het toch niet”  de grootste voorspellende factor is dat het ook echt niet gaat lukken… Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: “Ik kan het wel “ of “het is ok als het me niet lukt” zijn beiden ook ‘zichzelf waarmakend’. Heel belangrijk om jongeren hiermee te laten oefenen!

Wat wij doen

Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “Zelfbeeld & Zelfvertrouwen ”

We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over zelfbeeld en zelfvertrouwen –wordt het herkend? Wat vind jij eigenlijk van jezelf? En wat denk jij dat anderen van jóu vinden? En als we toch met de billen bloot gaan: Wat vinden jullie echt van anderen dan? Klopt het dan de ander zich ook bezig moet houden met zijn/haar/hen tekortkomingen om jou te behagen? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.

Hierna  zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..

Dan geven wij spelenderwijs uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Zelfbeeld & Zelfvertrouwen’ onder jongeren. Wat is het eigenlijk echt? En wat is het verschil tussen ‘denken dat je alles kan’ en‘echt zelfvertrouwen’? We gaan een sociaal experiment in de klas doen…..

Wij geven les – maar gaan ookmeteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelenen scholieren niet alleen duidelijk wat een goed (of slecht) zelfbeeld eigenlijk betekent, maar ook hoe het kan voelen… Hierna mag luisteren beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting…

Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen zouden kunnen werken. Dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘Zelfvertrouwen & Zelfbeeld ’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?  

! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…

Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten?Neem contact op via het contactformulier!