Verslavings-gedrag & beïnvloeding door peers (Over nee willen, maar ja zeggen en hoe je dit met vertrouwen kunt veranderen)

‘Alle tieners zeggen ‘ja’ tegenMDMA ’ zongen Lil’kleine en Ronnie Flex in 2015 al… Maar klopt dit de afgelopenjaren ook nog steeds? Veel jongeren kennen op zijn minst wel 1 iemand die netwat vaker dan die ene vrijdagavond per maand, een jointje rookt. Ook zijn desynthetische drugs niet meer weg te denken uit het vocabulaire van degemiddelde tiener. Maar blijft het bij praten, of wordt er ook veel drugsgebruikt onder jongeren?

Even een paar cijfertjes...

Figuur 1. Eenzaamheid onder 2e en 4eklassers van de middelbare school (13 t/m 16 jr) in regio Zuid-Limburg 

Het percentage jongeren (18 tot25 jaar) dat rookt is gedaald tussen 2014 en 2021. Het percentage dat cannabis gebruikte en aan de alcoholrichtlijn (niet drinken of maximaal een glas per dag) voldeed, is niet veranderd.

Alcohol wordt het meeste gebruikt onder tiener. 10% van de studenten is overmatig drinker (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen) en 16% een zware drinker (minstens een keer per week meer dan 6 glazen op een dag voor mannen en 4 glazen op een dag voor vrouwen). 39% van de studenten drinkt riskant, dit wil zeggen dat er aangegeven is dat er problemen worden ervaren door het drinken (bijvoorbeeld afspraken niet meer kunnen nakomen of spijt hebben van het alcohol gebruik).

Kortom: Alcohol en middelen zijn nog altijd een groot probleem….. ook weten we dat middelengebruik en mentale klachten samengaan:  Zowel in het‘starten van gebruik’ ( de reden van start met alcohol of een middel), alsin  ‘het gevolg van gebruik’ (middelen en alcohol zorgen voor forse angst- en stemmingsklachten onder jongeren).

Wat doen Wij?

Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “Verslaving en Beïnvloeding”

We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over dit thema – wordt het herkend?Kennen zij mensen die middelen of alcohol gebruiken? Is het een probleem? Of is het vooral gewoon ‘leuk’?  We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.

Hierna  zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..

Dan geven wij spelenderwijs uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Verslaving & Beïnvloeding’ onder jongeren. Wanneer ben je verslaafd? Wat heeft er allemaal invloed op of je gaat gebruiken/drinken/ roken of niet en wat vinden jullie hier eigenlijk als groep van? Heeft sociale media invloed op gebruiken-  of juist niet gebruiken? En het feit dat we zo moeten presteren op school? Speelt dat een rol?  Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels,stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat verslaving & beïnvloeding door peers betekent, maar ook hoe het kan voelen…..

Luisteren mag beloond worden! Enwel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting…

Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje ‘beïnvloeding van peers’ zouden kunnen minderen- dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘verslaving & beïnvloeding ’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?  

! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…

Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!