We horen het overal:prestatiedruk en stress onder jongeren neemt toe. Nog nooit eerder hebben jongeren zoveel keuzes gehad: Of dit nu gaat over welke studierichting zij kunnen kiezen, waar ze dit willen doen of hoe zij hun geld willen gaan verdienen- De keuze is reuze. De wereld is maakbaar! Op sociale media worden fantastische voorbeelden gegeven over jonge mensen die al veel geld verdienen,over de wereld reizen maar wel nog geld verdienen of studeren, of boeken schrijven of games developen bij de tofste bedrijven. Wie wil dit niet? Prestaties zijn daar nu eenmaal belangrijk voor: Zonder diploma geen baan. En zonder baan geen toekomst.
We mogen ons niet vergissen: Dit is ook gedeeltelijk de realiteit. Jongeren (Generation Z) kunnen na hun studie niet nu eenmaal niet zo makkelijk een huis kopen, werkplekken hebben steeds meer opleidingsvereisten. Het politieke klimaat is veranderd en daarmee de huidige tijdsgeest.
Hier houden wij in onze lessen over “Prestatiedruk” rekening mee… Maar we bieden ook alternatieven en handige tips & trics hoe hiermee om te gaan…
Even een paar cijfertjes...
Figuur 1. Eenzaamheid onder 2e en 4eklassers van de middelbare school (13 t/m 16 jr) in regio Zuid-Limburg
Meer dan 70% van de jongerenervaart soms, regelmatig of vaak druk van zichzelf om aan de eigen of andermansverwachtingen te voldoen…. Ongeveer een kwart van de jongeren ervaart dit vaak:We weten dat vaak een hoge druk op jezelf leggen kan leiden tot angststoornissen,somberheid en burn-outklachten. Ook, en vooral, bij jongeren die nog een‘brein- in ontwikkeling- hebben’: Een brein dat er juist op de tienerleeftijdvoor gemaakt is ‘gekke dingen’ te doen, niét om het leven te serieus te nemenen het juist heel goed te moeten doen (!).
Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema “ Prestatiedruk ”
We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over prestatiedruk – wordt het herkend? Wie vindt dat hij/zij/hen veel te veel moet? En hoe goed vindt hij/zij/hen dan dat ze dit zouden moeten doen? Wanneer is iets goed genoeg? En hoe verdeel je je tijd? Tussen school werk- vrienden – sociale media of andere schermtijd? Hoe ziet de toekomst eruit voor jullie Gen Z-ers? Maken jullie jehier druk om? We onderzoeken de antwoorden op deze vragen door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen.
Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..
Dan geven wij spelenderwijs en met behulp van verschillende mediavormen uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema ‘Prestatiedruk’ onder jongeren. Wat is druk op jezelf leggen? Hoe kan je anders omgaan met de realiteit (die nu eenmaal vraagt dat je goed moet scoren op school en in de maatschappij) en je eigen mentale gezondheid? Hoe maak je hier verstandige keuzes in? Wij geven les – maar gaan ook meteen ‘doen’ : In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk wat prestatiedruk vermindering eigenlijk betekent, maar ook hoe het kan voelen…
Hierna mag luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting!
Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al anders om kunnen gaan met deprestatiedruk die zij voelen. We gaan aan de slag met het g-schema(gedachten-gevoel-gedrag), zodat jongeren niet alleen anders leren denken, maar ook anders leren handelen en zo verstandiger met al die gevoelde druk om kunnengaan. Dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met ‘de actie van de week’: Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om aan dit thema aandacht te schenken?
! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasserkrijgt een andere les, dan een 4e klasser…
Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!