Eenzaamheid onder jongeren (Over je alleenvoelen in een wereld waarin alles binnen handbereik is)

Jongeren zijn eenzaam. Nog nooit eerder is de wereld zo ‘klein’ geweest:

Informatie, contactmogelijkheden, kennis ligt voor het oprapen. Sociale media groeien alleen maar. Toch zijn jongeren eenzaam, fors ook….

Even een paar cijfertjes...

Figuur 1. Eenzaamheid onder 2e en 4eklassers van de middelbare school (13 t/m 16 jr) in regio Zuid-Limburg 

Figuur 2. Eenzaamheid onder jongvolwassenen van 18-25 jaar-Nederland

Het percentage jongeren dat inhet algemeen eenzaamheid voelde is de afgelopen jaren hoog gebleven. Het gaatover gemiddeld zo’n 12,5 % van de Nederlandse jongeren van 18-25 jaar. Maarliefst 38% van de Zuid-Limburgse jongeren tussen 13 en 16 jaar, zijn hetafgelopen jaar in meerdere of mindere mate eenzaam geweest… Er zijn kleineverschillen tussen genders, maar niet veel.

Kortom: Er is sprake van een‘eenzaamheids-epidemie’ onder jongeren en dit is schrijnend!

Wat wij doen?

Een psycholoog en ervaringsdeskundige komen in de klas (Middelbare school, MBO, HBO) om te praten over het thema Eenzaamheid.

We zullen starten door te onderzoeken wat de scholieren zelf denken over dit thema – wordt het herkend?Kennen zij mensen die eenzaam zijn? Zijn zij zelf eenzaam? We onderzoeken dit door een toffe anonieme quiz…. Zodat iedereen zich veilig voelt te mogen/kunnen delen. Hierna zal onze ervaringsdeskundige een stukje delen over haar eigen verhaal…..

Hierna geven wij, spelenderwijs en gebruikmakend van verschillende mediavormen, uitleg over de verschillende psychologische en maatschappelijke factoren die meespelen binnen het thema eenzaamheid onder jongeren. Hoe heeft sociale media bijvoorbeeld invloed op eenzaamheid? En het feit dat we zo moeten presteren op school? Denk je dat het gesprek over mentale gezondheid en bijvoorbeeld diagnoses, helpt in het bestrijden van eenzaamheid- of juist niet? Wij geven les – maar gaan ook meteen “doen”: In de klas maken we met behulp van de ruimte, tafels, stoelen en scholieren niet alleen duidelijk was eenzaamheid is, maar ook hoe het kan voelen…..

Luisteren mag beloond worden! En wel met een leuk intermezzo en energizer na deze voorlichting… Na de pauze gaan we in groepen aan de slag: Handjes uit de mouwen! Op een interactieve manier laten we scholieren zelf nadenken over hoe zij vandaag al een klein beetje eenzaamheid zouden kunnen minderen- dit doen wij op een creatieve manier. We sluiten af met de mooie presentaties van de groepen over ‘eenzaamheid’ en met ‘de actie van de week’ : Wat gaan zij collectief als klas kiezen om vanaf nu wekelijks te doen om eenzaamheid in hun klas te voorkomen?

! Wij passen de inhoud van onze voorlichting, het verhaal van onze ervaringsdeskundig en de oefeningen die wij doen in de klas – aan op de leeftijd van de leerlingen in de klas. Een 2e-klasser krijgt een andere les, dan een 4e klasser…

Wil jij voor jouw school of organisatie meer weten? Neem contact op via het contactformulier!