Eenzaamheid onder jongeren

Jongeren zijn eenzaam.
Nog nooit eerder is de wereld zo ‘klein’ geweest: Informatie, contactmogelijkheden, kennis ligt voor het oprapen. Sociale media groeien alleen maar.

Toch zijn jongeren eenzaam, fors ook….

Verslavingsgedrag & beinvloeding onder leeftijdsgenoten

‘Alle tieners zeggen ‘ja’ tegenMDMA ’ zongen Lil’kleine en Ronnie Flex in 2015 al… Maar klopt dit de afgelopenjaren ook nog steeds? Veel jongeren kennen op zijn minst wel 1 iemand die netwat vaker dan die ene vrijdagavond per maand, een jointje rookt. Ook zijn desynthetische drugs niet meer weg te denken uit het vocabulaire van degemiddelde tiener. Maar blijft het bij praten, of wordt er ook veel drugsgebruikt onder jongeren?

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

De tienerjaren en de adolescentie(18-22jr) kenmerkt zich door vele veranderingen in het denken, in het zelfbeelden de zelf-perceptie. Hierin is de sociale norm het belangrijkste uitgangspunt!Het tienerbrein is er op gemaakt en geijkt er vanaf nu ‘bij te willen horen” .Toch doet dat iets met het zelfbeeld (Hoe zie ik mijzelf? ) en hetzelfvertrouwen ( Hoe erg vertrouw ik erop dat ik X goed kan laten verlopen?)van een jongere. Bovenstaande overtuigingen zijn helaas geen uitzondering ineen opgroeiend hoofd…

Prestatiedruk

We horen het overal: prestatiedruk en stress onder jongeren neemt toe. Nog nooit eerder hebben jongeren zoveel keuzes gehad: Of dit nu gaat over welke studierichting zij kunnen kiezen, waar ze dit willen doen of hoe zij hun geld willen gaan verdienen- De keuze is reuze. De wereld is maakbaar! Op sociale media worden fantastische voorbeelden gegeven over jonge mensen die al veel geld verdienen,over de wereld reizen maar wel nog geld verdienen of studeren, of boeken schrijven of games developen bij de tofste bedrijven. Wie wil dit niet?Prestaties zijn daar nu eenmaal belangrijk voor: Zonder diploma geen baan. En zonder baan geen toekomst.

(A)sociaal!

Sociale media: We kunnen allemaalniet meer zonder en zijn allemaal verslaafd (in meerdere of mindere mate)eraan. Lets be honest?Maar als je tiener bent is sociale acceptatie, erbijhoren en meepraten het belangrijkste doel om je mentaal gezond te voelen. Hetbrein en je hele ontwikkeling is geijkt op : “samen” in de puberjaren. En danvooral samen met je peers (leeftijdsgenoten) en niet samen met je ouders